Gespot in Gaast Friesland – Cor’s foto’s
Gespot rond Gaast in Friesland
Mei 2016.
In mei is Cor in Gaast in Friesland geweest. Hieronder wat vogels die in dit gebied zijn gespot.
Gaast ligt in de Warkumerwaard. Dit ligt in West friesland. Warkumerwaard is een onderdeel van het Fryske Gea, en is een voormalige zandplaat. Het grootste deel van deze voormalige zandplaat in de Zuiderzee is in cultuur gebracht, maar toch heeft het gebied zijn open en weidse karakter behouden. Het meest natuurlijke deel ligt langs de buitenrand, de Warkumerbûtenwaard. Hier liggen schelpenbanken en zandplaten. De binnendijkse graslanden van de Warkumerbinnenwaard zijn bijzonder in trek bij de grutto’s.
Schelpenbanken
De scheiding tussen buitenwaard en binnenwaard ontstond toen tussen 1934 en 1943 de zomerkade werd opgeworpen. Binnendijks werd het land in cultuur gebracht en bestemd voor de landbouw, buitendijks bleef de waard onder invloed van het IJsselmeerwater.
Langs het IJsselmeer liggen zeven schelpenbanken, met daartussen ondiepten die zo nu en dan droogvallen. Op de banken hebben zich kolonies van de kokmeeuw en het visdiefje gevestigd.
Invloed van zout water
Achter de schelpenbanken liggen natte, onbemeste graslanden. In het vroege voorjaar is hier de moeraspaardebloem te vinden, later in het jaar gevolgd door aardbeiklaver, fraai duizendguldenkruid, zilte zegge, moeraszoutgras, waterpunge en zilt torkruid. Er zijn nog een paar plaatsen waar de invloed van het zoute water zich doet gelden, zelfs nog in de binnenwaard. Hertshoornweegbree, zeeweegbree en melkkruid houden het hier nog vol.
Vogels
In alle jaargetijden valt er in de Warkumerbûtenwaard van vogels te genieten. In de broedtijd gaat het om grote aantallen kokmeeuwen en visdiefjes, maar ook kluut, bontbekplevier en geelpootmeeuw vinden hier een plekje. Buiten de broedtijd zijn het vooral steltlopers die zich doen gelden: grutto’s, wulpen, kemphanen en goudplevieren. Groenpootruiters, zwarte ruiters, watersnippen en oeverlopers komen in kleinere aantallen voor. ’s Winters rusten en foerageren hier enorme aantallen ganzen en smienten. Grauwe gans, brandgans en kolgans zijn dan de vaste bewoners.
Toegankelijkheid
Er loopt een wandelpad tot aan de dijk door de Warkumerbinnenwaard dat vrij toegankelijk is. Op de dijk mogen alleen bezoekers met een wandelvergunning wandelen. De Warkumerbûtenwaard is niet vrij toegankelijk. Vanaf de uitkijkheuvel bij camping It Soal en het uitzichtpunt aan de Slinkewei is het gebied goed te overzien.