Excursie Jan van Gent kolonie, Bonaventure eiland Canada augustus 2016
In augustus 2016 zijn we naar de provincie Quebec gegaan om met name de grootste kolonie (200.000 stuks !) Jan van Genten te kunnen zien op Bonaventure-Island. Voorwaar een hele belevenis.
Jan-van-genten broeden in de zomer op klippen op rotsige eilanden langs de oostkust van Canada, maar vooral rond deBritse Eilanden en verder bij Bretagne (Frankrijk), IJsland en Noorwegen en sinds 1991 ook op Helgoland. De grootstekolonie jan-van-genten is te vinden op Bonaventure-Island in Canada. Hier broeden circa 200.000 vogels. Op de steile klippen van het IJslandse eiland Eldeynestelen ook veel Jan-van-genten. Hier leven circa 70.000 vogels. Andere grote kolonies bevinden zich op de Schotse eilanden Saint Kilda en Bass Rock. Jan van Gent Wiki.
Hieronder is de verspreiding te zien van Jan van Genten.
We zoomen nu in naar Canada naar de grootse kolonie. Het rode puntje aan het einde van de pijl ligt Bonaventure eiland. Dit eiland ligt in het Gaspesie schiereiland in de provincie Quebec, ten zuid oosten van Canada.
Het Gaspesie schiereiland is ca. 300 bij 100 km. Het bevat een aantal natuurparken o.a. Parc de Gaspesie, Forillon park, de Chic Choc Mountains .
Voor deze excursie naar Bonaventure hebben we het Forillon park (bij Gaspé) als uitgangspunt gekozen. Dit ligt 60 km vanaf Percé waar vanuit je met de boot naar Bonaventure kan. Bonaventure ligt 2.5 km buiten Percé. Het eiland is ca. 2.5 bij 2.5 km. Bij Percé ligt ook de “Percé rock” een toeristische attractie !
Het Bonaventure eiland heeft van Noord- tot Noord-oosten stijle kliffen. In het oostelijk deel tegen de kliffen en bovenop het eiland ligt de Jan van Gent kolonie.
Zie rode ingetekende gedeelte. De kolonie strek zich uit over een streek van 2 km, dus zowel op het eiland als op de kliffen.
De boot vertrekt uit Percé. Een liefelijk plaatsje (3500 inwoners) met een winkelstraat en mooie vergezichten. De boot vaart elk half uur. Eerst naar de zogenaamde Percé Rock. Zie hieronder. Een mooie rots met een uitgesleten gat aan het uiteinde.
Hieronder de achterkant van de rots met zijn grillige vorm, met daarachter het plaatsje Percé. We zoomen in op de uiterste rechtse klif.
Op deze klif hieronder, bevindt zich een Aalscholver kolonie. Door met name de vele vis in deze wateren kunnen zij daar goed aarden.
Zelfs op de steile wanden hebben de Aalscholvers het naar hun zin.
Naast de Percé rock ligt het Bonaventure eiland. Hieronder is de westkant te zien. Bij het huis rechts onder meert de boot aan. Daar is dus het beginpunt van de excursie om de kolonie op het eiland te zien. Eerst vaart de boot via het westen naar het noorden om het eiland. Op de meest linkse klif begint de kolonie tegen de klif. Op het eerste stuk bevinden zich voornamelijk meeuwen en aalscholvers.
En daar zijn ze dan. Hele rijen Jan van Genten tegen de kliffen.
We zoomen in.
Daar vliegt er een vlak bij de boot. Na 4 km varen komen we aan op het eilandje.
Je ziet hier de Percé rock liggen vanaf de aankomst. Dat punt is welig begroeid met paarse “fire wood”. We volgen de kortste route (2.4 km) de kolonie route.
Het wandelpad is goed onderhouden, bos en vergezichten over zee wisselen zich af.
Onderweg een aantal pestvogels.
Ook de Boomklever voelt zich hier thuis.
Aan het eind van de route ruiken we eerst de Jan van Genten en daarna is het luide “kra, kra kra” te horen. En jawel daar is de kolonie.
We zoomen in.
Nog verder. Ongelofelijk dat deze kolonie op een rots leeft !
We zoomen nog ver in.
Een paartje dat duidelijk aan de bals is.
Hieronder een gezin met jonge kuikens.
Tja gevoed moet hier ook worden.
Hoe doe je dat voeden. Nou eenvoudig je haalt het gewoon uit moeders keel.
Een close – up van een nieuwsgierige Jan van Gent.
Deze heer (?) heeft zowaar een sikje en ziet er erg statig uit .
Tja van vlooien en vliegen hebben ze daar ook last van. Maar geen getreur we helpen mekaar.
Mekaar liefkozen is dit soort ook niet onbekend.
Tot slot een live opname van de kolonie. Enjoy.