Weidevogelbescherming, Kievit, Grutto en Scholekster, Steen- en Kerkuilen beheer, Mezen nestkasten, Gierzwaluw beheer, lezingen over vogels, vogelwerkgroep, VWGdeKulert, VWG de Kulert, Ossenbeemd, Milieu en natuurcentrum

Kramsvogel

Beschrijving van de kramsvogel

Zie volgende links met informatie:

Vogelvisie

Soortenbank

Avibase

 

Geluid van de kramsvogel

SONY DSC

Kramsvogel in De Biezen gemeente Gemert

Lokale wetenswaardigheden.

De Kramsvogel is een talrijke doortrekker, met name in de winter. Deze vogel broedt in het oosten van het land en Limburg, in de regio is het onbekend of hij hier wel broed. In de winter zijn er tot 78.000 exemplaren waargenomen, omdat deze vogel voornamelijk in kolonies voorkomt. Concentraties zijn de Bult, de Berken, Siberie, Deurnesche Peel en Groote Peel.

Foerageert in de winter in grote groepen in boomgaarden, op weilanden en veengebieden. Ook samen te zien met Koperwieken.

Zie waarnemingen-regio-Deurne voor verdere informatie.

SONY DSC

Kramsvogels in Deurnesche Peel, verlengde Centurionweg, Helenaveen, in de winter

Tips voor in je tuin.

De kramsvogel eet ongewervelde dieren, bessen en gevallen vruchten. Je kunt enkele overwinterende kramsvogels overhalen je tuin te bezoeken door een paar appels met slechte plekken op het gazon te leggen. Alle lijstersoorten zijn daar dol op. Merels zullen er vrijwel zeker op afkomen, en met wat geluk ook de kramsvogel.

De kramsvogel broedt het liefst in een kleinschalig cultuurlandschap met hoogstamvruchtbomen en populierenbosjes. Het heeft geen zin een nestkast te plaatsen daar deze hier alleen s’winters aanwezig zijn als doortrekker.