Weidevogelbescherming, Kievit, Grutto en Scholekster, Steen- en Kerkuilen beheer, Mezen nestkasten, Gierzwaluw beheer, lezingen over vogels, vogelwerkgroep, VWGdeKulert, VWG de Kulert, Ossenbeemd, Milieu en natuurcentrum

Gaai

De gaai beschrijvingen.

Zie de volgende links.

Vogelvisie

Soortenbank

Avibase

Geluid van de gaai

SONY DSC

De gaai verschalkt een ongepelde pinda

Additionele lokale informatie.

Komt algemeen in het gebied voor, tot 1600 exemplaren per jaar waargenomen. Buiten tuinen zijn deze vooral waargenomen in Vlierdense bossen, Deurnesche Peel, De Berken, Zandbos, Helenaveen-Peel, Soemeersingel. In deze gebieden komt hij voor altijd in de nabijheid van (Eiken en beuken) bomen, ’s winters vooral eiken. Nestelt laag in bomen of in hoge onderbegroeiing.

 

SONY DSC

Deze pinda nemen ze niet meer van mij af

De gaai in je tuin.

Indien je eikenbomen of beukenbomen nabij of in je tuin hebt is de kans groot de gaai tegen te komen. Ze zijn verzot op ongepelde noten. Leg een handje vol op een schotel, ze komen er gegarandeerd op af.  Hij is ook een bezoeker van voedertafels, maar meestal in de vroege morgen als de meeste mensen nog in hun “nestje” liggen.

De Vlaamse Gaai heeft de eigenschap eikels, beukennootjes en dergelijke te begraven, om ze in de winter weer op te graven. Ze kunnen wel zes tot acht eikels tegelijk achter hun wangen verbergen.  Het nest wordt van takjes en een beetje aarde gemaakt en met fijne worteltjes bekleed.

Er zijn geen specifieke nestkasten voor gaaien.

De gaai heeft als rover van eieren en nestjongen van zangvogels een slechte naam.