Weidevogelbescherming, Kievit, Grutto en Scholekster, Steen- en Kerkuilen beheer, Mezen nestkasten, Gierzwaluw beheer, lezingen over vogels, vogelwerkgroep, VWGdeKulert, VWG de Kulert, Ossenbeemd, Milieu en natuurcentrum

Boomkruiper

Boomkruiper beschrijvingen

Zie volgende links:

Vogelvisie

Soortenbank

Avibase

Geluid Boomkruiper

Kruiper2

Additionele lokale wetenswaardigheden.

Komt in gehele gebied voor, met name de Berken, Zandbos, Vlierdense bossen, de Halte. Totaal over het jaar 1500 waarnemingen.
Komt voor in insectenrijke (oudere) bomen, waar veel boomschors aanwezig is.

iwermektyna tabletki apteka

Tips om Boomkruiper in je tuin te krijgen

Boomkruipers zijn te vinden waar oudere bomen zijn met veel boomschors. De boomkruiper stelt geen hoge eisen aan een broedplaats; dat kan ook niet want de concurrentie om goede holtes is groot en een boomkruiper is niet erg sterk en assertief. Daardoor maken boomkruipers nesten achter loszittende boombast, in vervallen nestkastjes, tussen klimopbegroeiing op bomen, muren of schuttingen en op tal van andere plekken.

Nest kastje.

De invlieg (kruip) opening zit half in de achterwand en half in de zijwand. Hiermee is deze nestkast uitermate geschikt voor de boomkruiper. Ophanghoogte is 1,5-3 meter. De boomkruiper heeft het liefst een kast die zonder ophang-lat pal tegen een boomstam zit bevestigd. Wordt ook gebruikt als winterslaapplaats.
Vul de nestkast voor de helft met nestmateriaal zoals turf of bosgrond.

Invlieg opening is 3*10, grootte 35*10*15.

Zie vogelbescherming voor zelfbouw , de kastjes zijn ook commercieel te koop.

Boomklevers eten liefst ongezouten pinda’s en noten, vetbollen of blokken met insecten, zonnebloempitten, kaas zonder korst. Eventueel vastgemaakt aan een boomstam op een rustige plek.