Weidevogelbescherming, Kievit, Grutto en Scholekster, Steen- en Kerkuilen beheer, Mezen nestkasten, Gierzwaluw beheer, lezingen over vogels, vogelwerkgroep, VWGdeKulert, VWG de Kulert, Ossenbeemd, Milieu en natuurcentrum

Goudvink

Goudvink beschrijvingen

Zie informatie in de volgende links.

Vogelvisie

Soortenbank

Avibase

Geluid goudvink

SONY DSC

de goudvink geniet van de jonge boomknoppen

 

Additionele lokale informatie

De goudvink komt verspreid (schaars) voor in geheel Deurne, concentraties in met name de Peelgebieden. In de wintermaanden tot 60 exemplaren in het gebied waargenomen. Voornamelijk in bomen (vanwege de knoppen) en fruitbomen.

SONY DSC

Deze goudvink kauwt lekker op een boomknop

Tips voor in je tuin.

Omdat de goudvink vrij schaars is, is een goed ingerichte tuin een welkome aanvulling om de populatie te bevorderen.

Heb je een grote tuin, dan kunt je meer variatie aanbrengen door (bes)dragende struiken te planten en te zorgen voor een niet al te nette tuin.  In de dichte struiken maken ze hun nest. In boomgaarden wordt een goudvink door fruittelers niet graag gezien. Ze eten namelijk in groot tempo de knoppen op.

Zij eten zaden, bessen, noten, knoppen en insecten.  Vooral ’s winters, loont het om wintervoer te strooien en pindanetjes op te hangen.

Het nest wordt gebouwd in een naaldboom of in dicht struikgewas, waarbij de goudvink eerst een onderlaag van gras en takjes maakt, voordat daarop het echte nest gebouwd wordt.
Bijgaand plaatje laat een commercieel verkrijgbare nest (kapel) zien. Hierin kan de goudvink dus inderdaad eerst gras en takjes kwijt. Afmetingen: 31 cm breed, 22 cm diep en 29,5 cm hoog (ook voor groenling).