Weidevogelbescherming, Kievit, Grutto en Scholekster, Steen- en Kerkuilen beheer, Mezen nestkasten, Gierzwaluw beheer, lezingen over vogels, vogelwerkgroep, VWGdeKulert, VWG de Kulert, Ossenbeemd, Milieu en natuurcentrum

Huismus

Beschrijving huismus.

Zie volgende links met beschrijvingen:

Vogelvisie

Soortenbank

Avibase

 

Geluid huismus

SONY DSC

Huismus in eiken boom (Deurne)

Lokale wetenswaardigheden

De Huismus komt algemeen voor in het gehele gebied. Tot 500 exemplaren per maand waargenomen. Meeste waarnemingen Vlierdense bossengebied en ten zuiden van Asten.

Waarnemingen Regio-Deurne

 

MussenWeb

Huismus man en vrouw op een voederbak (tuin in Deurne)

Tips voor de huismus in je tuin.

De huismus eet voornamelijk zaden en insecten, ze zijn dol op broodkruimels. Richt je tuin vogelvriendelijk in, zodat er het hele jaar insecten en zaden te vinden zijn. Voer het gehele jaar speciaal vogelvoer, ’s winters aangevuld met vetbollen en pindanetjes. Plaats een drinkschaal, zodat mussen kunnen drinken en baden.   Zorg voor dekking van struiken of een haag, waar de vogels zich veilig voelen.

Creëer een sloridige tuin, met veel variatie aan struiken en (on)kruiden. Vervang houten schuttingen door een haag of een heg. Hier kunnen vogels in overnachten en schuilen voor gevaar. Een waterpartij wordt vaak gebruikt om in te badderen, zodat het verenkleed in goede conditie blijft.

Er zijn diverse nestkasten voor huismussen beschikbaar.

Plaats enkele speciale mussenpannen op je dak.

 

Hang mussen- of spreeuwenpotten tegen uw woning.

Ophanghoogte: meer dan 2 meter Hang de nestkast bij voorkeur tegen een gebouw.

Timmer twee of drie huismussennestkasten. De huismus is van nature een kolonievogel. Bij voorkeur meerdere kastjes naast elkaar hangen.