Kuifmees
Beschrijvingen Kuifmees
Zie volgende links voor informatie:
Lokale wetenswaardigheden
Komt hele jaar voor, met piek van aantal waarnemingen in juli waar tot 200 exemplaren zijn waargenomen. Concentraties in Belgeren, de Bikkels en Berkendonk, elders algemeen waargenomen over het hele gebied.
De broedverspreiding van Kuifmezen overlapt in hoge mate met de verspreiding van dennen. In deze bossen zoekt de kuifmees vooral naar dode berkenbomen, waarin het vrouwtje een nestholte uithakt, derhalve de aanwezigheid in bovengenoemde gebieden. Daarnaast komen ze voor op hoge zandgronden.
Tips voor in je tuin.
Je kunt zwervende wintergroepen kuifmezen aantrekken wanneer je naaldbomen in de tuin hebt; diverse sparren- en larikssoorten hebben een grote aantrekkingskracht op kuifmezen (vanwege de zaadvoorraad in de sparappels). Kuifmezen bezoeken ook wel voedertafels met fijne zaadmengsels en zo nu en dan zijn ze waar te nemen op een pindanetje. Ook zijn ze dol op pindakaas , bovenstaande kuifmees is daardoor gelokt.
Er bestaan speciale nestkasten voor winterkoningen en kuifmezen. Deze beide vogels gebruiken ongeveer een zelfde grootte nestkast. De plaats waar de nestkast gehangen wordt is vooral bepalend voor de soort die er mogelijk in zal gaan broeden. Een kuifmeeskastje kun je het beste op enkele meters hoogte (2-3 meter is prima) in een dicht bosje met enkele naaldbomen hangen.
Maten nestkastje : 25 x 12 x 12 cm
Doorsnede vlieggat: ca. 30 mm
Ophanghoogte: 2 tot 3 meter
Opmerkingen: De kuifmees heeft een voorkeur voor een verweerde, ongeverfde kast die is opgevuld met houtmolm of zaagsel. Een uitgeholde berkenstam is een goed alternatief voor zo’n kast.
De kuifmees eet vooral insecten en spinnen. Buiten het broedseizoen wordt het dieet aangevuld met zaadjes van els, berk en een aantal naaldbomen. Vetblokken met insecten (en pindakaas) vinden ze heerlijk.