Winterkoning
Beschrijving van de winterkoning
Zie onderstaande links met informatie:
Locale informatie van de winterkoning
Tot 100 exemplaren in het gebied waargenomen in een maand. Overwegend waargenomen in bosgebieden waar veel oude dorre takken bij elkaar liggen. Ook wel in (rustige) tuinen met oud hout. Concentraties in de Groote Peel, De Berken (Asten/Deurne), Vlierdense bossen, Klein Bruggen, De Bult en Deurnesche Peel. Aantallen trend is licht toenemend in de afgelopen jaren.
Waarnemingen regio-Deurne van de winterkoning
Winterkoningen profiteren van de door slordige eters van de voedertafel gesmeten kleine zaden. Zelf zoeken ze niet zo snel onbeschutte voederplekken op, maar bij erge honger wint de maag het van de angst voor roofvogels en andere vijanden. Strooi daarom ook voer onder bomen en struiken.
Dicht struikgewas en een plantenrijke border zijn genoeg om het een paartje winterkoningen naar de zin te maken. Een takkenhoop in een rommelig overhoekje kan een prima plek opleveren om een nest te maken. Belangrijk is vooral dat de bodemdiertjes waarvan winterkoningen leven, ruim voorradig zijn. Een nette, aangeharkte tuin is dus minder geschikt dan een tuin met dichte struiken, een composthoop en planten die pas in het voorjaar worden bijgesnoeid.
Er bestaan speciale winterkoning-nestkasten. Deze worden niet vaak gebruikt om in te broeden, maar kunnen wel dienst doen als schuil- of overwinteringsplaats. Het vrouwtje, welke besluit waar ze gaat broeden, heeft meestal de voorkeur voor een eigen gemaakt nest. Een nestkast kan wel helpen winterkoningen te lokken in nieuwbouwwijken en pas aangelegde tuinen.